neděle 16. února 2014

Inari suši (inari zushi)

Varianta suši v "brašničce" vyrobené ze smaženého toufu - aburage.

Co je třeba (4 osoby):

na suši rýži:
2 a půl šálku Suši rýže nebo japonské krátkozrnné rýže
voda
asi 20 cm3 řasy konbu
5 lžic rýžového octa (světlého)
2 lžíce cukru
1/2 lžičky soli

10 kousků aburaage
2 lžíce bílého sezamu

Ochucovací omáčka na aburaage:
4 lžíce japonské sojové omáčky
4 lžíce cukru
4 lžíce mirinu
1 šálek vody
na tenko nakrájený nakládaný zázvor

Postup:

1. Uvaříme si rýži na suši. Rýži nejdřív propereme až je odtékající voda čistá. Přidáme  560 ml vody a řasy konbu a společně uvaříme, až je rýže měkká a lehce lepící. Což znamená přibližně 30 minut pod pokličkou. Jste-li šťastlivci vlastnící rýžovar, postupujte podle návodu na rýžovaru (množství vody a čas).
2. V hrnci zahřejeme ocet a rozpustíme v něm cukr a sůl. Tuto směs potom zamícháme do rýže.
3. Do rýže zamícháme také sezam.
4. Aburaage namočíme do horké vody. Díky tomu nebude tak mastné ale také změkne. Následně po něm několikrát zarolujeme jídelními hůlkami nebo třeba vařečkou. Tím se oddělí dvě vrstvy, celý plátek potom rozkrojíme napůl a vznikne "brašnička", nebo "sáček".
5. Vzniklé "brašničky" necháme nad středním ohněm krátce povařit v pánvi se sojovou omáčkou, cukrem, mirinem a vodou asi deset minut, než se tekutina odpaří.
6. Suši rýži natvarujeme do válečků. Pokud předtím namočíte ruce do studené octové vody, rýže se nebude lepit. Připadně si můžete pomoci také třeba polyetylenovou folií.
7. Rýži vložíme do "brašniček" a jejich volný konec založíme.
8. Podává se s nakládaným zázvorem jako suši.

Žádné komentáře:

Okomentovat