úterý 18. února 2014

Zeleninová tempura

Ingredience pro 4 osoby:

1 středně velká mrkev
8 zelených fazolkových lusků
1 cibule
Může být také lilek (menší, nakrájený do vějíře), okra, zelená paprika, nebo houby šiitake (houževnatec), kterým uřízneme nohu a do klobouku uděláme zářez ve tvaru hvězdy nebo kříže. Jako tempuru lze dokonce upravit třeba i na poloviny překrojené vajíčko na tvrdo

dále seženete-li ale nejsou nezbytné:
1 střední lotosový oddenek
1 jam

dip k tempuře:
1 šálek vývaru daši
3 lžíce sojové omáčky
2 lžíce cukru
1 lžíce mirinu

příloha:
na jemno nastrouhaná bílá ředkev či zázvor dle chuti


tempurové těstíčko:
šálek přesáté hladké mouky nebo speciální tempurové směsi
1 vejce
3/4 šálku studené vody

olej na smažení

1. Mrkev nakrájíme na tenounnké asi 3 cm dlouhé proužky. (Můžete ji i nastrouhat na hrubém struhadle).
Fazolky nakrájíme na stejnou délku. Cibuli nakrájíme na plátky.

2. Suroviny na dip přivedeme opatrně k varu a zchladíme.

3. Ohřejeme olej na čínské pánvi (woku) pokud se ovšem nechystáme smažit ve fritovacím hrnci. Oleje by mělo být tolik, aby v něm bylo ponořeno 60 až 70 procent tempury. Ohřejeme na teplotu 170 C. (Od konců hůlek jdou bublinky. Kapka těstíčka upuštěná do oleje se nejdřív ponoří a potom rychle vyplave, vyplave-li až po čase, je olej vlažný, pokud se rozptýlí na povrchu, je naopak moc horký.)

4. Mouku a vajíčko smícháme v míse se studenou vodou. Pozor, teplota je v tomto případě důležitá. Ideální je celou mísu umístit do další větší mísy s ledem. Mícháme nejlépe hůlkami nikoli kroužívým pohybem ale rovně, stále stejným směrem. Vzniklé těstíčko by nemělo být úplně hladké ale měly by v něm zůstat hrudky.

5. Zeleninu namočíme v těstíčku a smažíme. Drobně nakrájenou zeleninu jako je mrkev a cibule, lusky smažíme ve shlucích. Na plátky nakrájenou zeleninu smažíme po jednotlivých plátcích. Kuchyňským papírovým ubrouskem se zbavíme přebytečného tuku.

6. Podáváme horké posypané solí (doporučuji ochucenou sůl - s čajem mača, nebo citrusem juzu) a namáčíme do dipu, do kterého můžeme dle chuti rozmíchat zázvor nebo ředkev. Doporučuje se zapíjet pivem.



Žádné komentáře:

Okomentovat