pátek 20. června 2014

Nikudžaga soboro aneb brambory s mletým masem po Japonsku

Tento recept je levný a lehký, nepůsobí ani nijak zvlášť japonsky, ale to jste na omylu! Brambory nejsou v tomto případě brány jako u nás coby příloha, ale fungují jako zelenina. Výslednou směs si kladete na rýži.

Pro 4 osoby budete potřebovat:
Směs mletých mas (kuřecí a vepřové nebo vepřové a hovězí) 150 g
3 velké brambory
Kousek čerstvého zázvoru
daši nebo vodu nebo vývar 1 a půl šálku
2 malé lžičky škrobu
2 polévkové lžíce alkoholu (např suché bílé víno nebo japonské saké na vaření)
cukr
sojová omáčka
olej

Příprava:
1. Brambory oloupeme, rozkrojíme na 4 části, omyjeme a necháme louhovat v čisté vodě. Zázvor nasekáme na drobno.
2. Do hrnce dáme 2 lžičky oleje a rozpálíme. V rozpáleném oleji osmahneme zázvor až začne vonět a mleté maso, až zbělá. Maso rozmícháme, aby se rozdělilo na jednotlivé částečky. Potom přilijeme 2 lžíce vína nebo saké, přidáme trošku cukru a sojové omáčky asi tak 2 a půl lžíce každého. Pak ještě přidáme brambory a daši/vývar/vodu.
3. Když směs začne bublat, začneme průběžně sbírat "nečistoty" z jejího povrchu a vaříme než brambory změknou (tj. asi 12 až 15 minut.) pod pokličkou.
4. Škrob rozmícháme ve vodě a přidáme do směsi, aby celkově zhoustla.

Žádné komentáře:

Okomentovat