sobota 24. května 2014

Mapo daikon (bílá ředkev s pálivou omáčkou na čínský způsob)

Tentokrát se jedná o recept, který je variací na oblíbené čínské jídlo mabodoufu.

Suroviny pro 4 osoby:
1/3 bílé ředkve daikon
100 g mletého kuřecího masa
polovina svazku jarní cibulky nebo pažitky
trocha pórku
trocha zázvoru
trocha česneku
vývar
šálek vody
2,5 lžičky sójové omáčky
suché bílé víno 1 lžička
2 lžičky cukru
1 lžička doubanjiao (pálivá čínská bobová omáčka)
1 lžička octa
olej na smažení
škrob

1.Ředkev oloupeme a nakrájíme na "jazýčky" tj. ředkví otáčíme a šikmo ji skrajujeme, takže vzniknou kousky nepravidelného tvaru. Jarní cibulku nebo pažitku nakrájíme na 2 cm dlouhé proužky.
2. Ve woku rozpálíme velkou lžičku oleje, vložíme pórek, zázvor a česnek nakrájené nadrobno. Když začnou vonět přidáme bobovou omáčku a mleté maso. Dobře promícháme.
3. Až změní mleté maso barvu, přidáme ředkev, vývar, vodu, cukr a víno. Na středním ohni necháme lehce probublat. Po chvíli přidáme jarní cibulku, ocet a škrob rozmíchaný ve vodě.
4. Podáváme, jak jinak, s rýží.

Žádné komentáře:

Okomentovat